torsdag 21 januari 2016

Byta bil nästa år?

Pendlar ca 10 mil om dagen bara för att komma till jobbet så givetvis är bensin en stor utgift varje månad. Ett nödvändigt ont, men bilen är inte direkt bensinsnål. Kör en Volvo V70 från 2001 och den drar i snitt 0.8 liter milen och har räknat lite på hur mycket man kan spara in på att köra en nyare bil.

Kör ca 2500mil /år så med ett pris på 13kr litern blir det 26000 per år
Skulle jag köra en bil som drog 2dl mindre skulle det bli 19500 istället

Givetvis är det fler saker som spelar in i den totala prisbilden, men ca 32500 mindre på 5 år är ändå en betydande summa. Skatten är också dyr så en del bilar som har varit intressanta har legat på ca 1000 kr mindre om året så där har man 5000:- till.

Så tanken är att spara ihop ca 40000 tusen för att sedan skaffa en bil att ha i 5 år om den nu inte rasar. Man kan ju aldrig vara säker, men kan inte behålla Volvon i all evighet heller.

Försäkring är ännu en sak jag inte nämnt så där kan man spara en del med om man jämför priser på
compricer, instplanet osv.

Bästa vore såklart att inte ha nån bil alls, men när man måste ha en bil så får man göra det bästa av läget.

Var mer intresserad av dyra bilar förr, men när man tänkte efter och har blivit lite mer vuxen så värdesätter jag säkerhet och ekonomi före hästkrafter. Kanske är lite tråkig, men när man har barn och tycker om att räkna siffror så är det inget problem för mig. Familjen får en bättre bil och vi kan minska kostnaderna med tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar